2011. március 17., csütörtök

Farsangi fánk

Bár a farsangi szezonnak már vége, azért még egész évben ínycsiklandozó lehet egy tál, 
még melegen gőzölgő fánk!
Hozzávalók: 
50 dkg finomliszt
2 dl tej
4 dkg élesztő
4 tojássárgája
só, cukor
5 evőkanál olvasztott vaj
porcukor, baracklekvár

Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, kevés sót, cukrot és lisztet szórunk a tetejére, meleg helyen felfuttatjuk. Az átszitált lisztet egy mély edényben egy kicsi sóval, a tojássárgájával, az olvasztott vajjal, valamint a kovásszal fakanállal alaposan elkeverjük, majd lisztezett deszkán a kezünkkel hólyagosra gyúrjuk és egy belisztezett mély edényben, meleg helyen 1,5 órán át letakarva kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és még fél órát kelesztjük.Olajat hevítünk, a megkelt fánkok egyik oldalába ujjunkkal egy mélyedést csinálunk. A forró olajba (ne legyen túl forró, mert akkor a tészta megbarnul) a mélyedéssel lefelé tesszük a fánkokat és ezt a felét fedő alatt sütjük, majd megfordítjuk a tésztákat, s már fedő nélkül készre sütjük őket (ettől lesz szalagos). Papírtörlőre szedjük, vékonyan megszórjuk porcukorral, a mélyedésbe (akár rummal is elkevert) baracklekvárt teszünk. Melegen a legfinomabb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése