2011. március 5., szombat

Fluta - Sváb étel

Ma egy igen egyszerű, gyors, de annál finomabb desszerttel készültünk.
Egy tartalmasabb leves mellé második fogásként is ajánljuk.

Hozzávalók:
50 dkg burgonya
1 tojás
20 dkg liszt
olaj
porcukor
szilvalekvár

A meghámozott, kockára vágott, megmosott krumplit sós vízben puhára főzünk, leszűrjük és áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sózzuk, majd jól kidolgozzuk (ha igényelne még egy kis lisztet, pótoljuk. Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, rombusz alakura vágjuk, és forró olajban kisütjük őket.

Szalvétán felszárítjuk a felesleges olajat, megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk porcukorral.

4 megjegyzés:

  1. Ezt a laktató, kiadós desszertet nemcsak a svábok készítették, ették. Sokféle néven ismerik, szerte az országban.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Trendo! Köszönjük a hozzászólást, valóban a fluta is egy népies jellegű étel, sok helyen készíthették az országban. Kíváncsian várjuk, hogy máshol hogyan nevezték!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Egy nagy étek-családról van szó, melynek sok tagja van. A "testvérek": lapcsánka (lepcsánka), tócsni, macóka, cicege, krumplis prósza, pityókás palacsinta, krumplifasírt és a többiek alig következnek egymástól. Mindben van krumpli és liszt, és zsírban sütik ki őket.Van, ahol nyersen reszelik meg a burgonyát, van ahol megfőzik. A gazdagabb változatot tojás fogja össze.Néhol tökfélét is reszelnek a tésztába (cukkínit). Az ízesítés is változik, egymás mellett élnek édes (pl. som vagy szilvalekváros) és sós változatok. A tejfölös pl. lehet mindkét féle :) Tehetnek rá erdei gombaragut, sültszalonnát, sós sült hagymát is.

    VálaszTörlés