2011. április 6., szerda

Barhesz - Zsidó étel

Hozzávalók: 
1,5 kg liszt
2 közepes főtt burgonya
2 dkg élesztő
cukor
3 evőkanál olaj
2 tojás.

Egy kis bögre langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, beleteszünk egy csipetnyi sót, két teáskanál cukrot és egy kevés lisztet, majd meleg helyen felfutatjuk. 
Egy edényben az átszitált lisztet, az áttört főtt burgonyát, kevés sót és egy tojást összegyúrunk, hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, az olajat és rugalmas tésztát gyúrunk. Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva 2 órán keresztül kelesztjük. Lisztezett deszkán a tésztát három részre osztjuk, majd ezeket is három részre. 
A tésztadarabokból ágakat sodrunk és összefonjuk őket, még fél órát kelesztjük.
 Ezután kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával, megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön pirosra sütjük. 
A barheszt (challah) ünnepekkor sütötték, egyes helyeken felszeletelték, máshol pedig törtek belőle.

1 megjegyzés: