2011. április 4., hétfő

Macskaköves esték I. - Hol ihattunk kávét 1912-ben Óbudán?

Az elmúlt héten nagy érdeklődéssel kísérve került megrendezésre az idei év első Macskaköves estéje, melynek első részében a Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa, a híres kávéház-szakértő Saly Noémi mesélt az óbudai kávéházakról, kávémérésekről és cukrászdákról. Az est második részében Fábry Anna irodalomtörténész korabeli fotókkal illusztrált előadásában Krúdy szemével láttatta a századforduló Budapestjének rohamos fejlődését, a város - az író számára is fontos - emblematikus tereit.
 A nyüzsgő nagyváros egyik szimbolikus helyének számított a kávéház, melyből a századfordulós fénykorban több száz üzemelt. Az óbudai kávéházi világ - mint azt az előadásból megtudtuk - a belvárosihoz képest egy kicsit más képet mutatott. Mivel Óbuda tradicionálisan „szegényebb” városrésznek számított és egy kávéháznak komoly előírásoknak is meg kellett felelnie (pl. minimum 150 m², kötelező biliárdasztal), kávéházból viszonylag kevés, ám kávémérésből annál több működött itt. Mivel a kávé elkészítése elég körülményes és mindenféle praktikákat igénylő műveletnek számított, egy egyszerű óbudai háziasszonynak például napközben kényelmesebb volt leszaladnia a kávémérésbe egy liter frissen gőzölgő kávéért, mint otthon kávékészítéssel vesződnie.
(Fotó: FORTEPAN)

Ha az 1912-es évben Óbudán járva kedvünk támadt beülni egy kávéházba átfutni mondjuk egy napilapot, akkor a következő helyek közül választhattunk volna: Bródy Ignác Kávéháza (Szentendrei út 3.),  Duna Kávéház (Laktanya u. 5.), Eger Gyula Kávéháza (Fő tér 6.), Szalon Kávéház (Ficsher Adolf, Zsigmond tér 8.), Korona Kávéház (Polifka Károly, Kiskorona u. 49.), Kristály Kávéház (Lusztig Leontin, Zsigmond u. 43.), Melicher István Kávéháza (Kolosy tér 2.), Redlich Kávéház (Vöröskereszt u. 9.), Óbudai Otthon (Szentlélek tér 4.), Rosenfeld Henrik Kávéháza (Lajos u. 91.), Thomászovits Jakab Kávéháza (Flórián u. 14.), Tucker Kávéház (Mókus u. 6.). Az 1920-as években a következő kávéházak működtek Óbudán (egy részük tulajdonosváltás miatt átalakulva): Bródy Kávéház, Korona Kávéház, Központi Kávéház (Fő tér), Grand Café Óbuda (Lajos utca), Güttler Kávéház (Kolosy téri piac) és Újlakon a Császárfürdő kávéháza.(A következő bejegyzésekben majd részletesebben is bemutatunk egy-egy óbudai kávéházat.) 
                       (Forrás: Budapest, a kávéváros. Budapesti Negyed 2004. 43-44.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése