2011. május 31., kedd

Csikótűzhelyek a babaházból

 
 
Az elmúlt századokban a gyermekjátékok jelentős része a munkába való belenevelődést szolgálta. A gyermekeknek készült kisméretű konyhafelszerelési tárgyak több szempontból is kategorizálhatók, ilyen például a használhatóságuk mértéke. 
 
Így egyrészt megkülönböztethetjük a felnőttek szerszámainak kisméretű, de jól használható utánzatait, - gondolunk itt például a gyúródeszkákra és nyújtófákra, amelyekkel a kislányok édesanyjukkal együtt, valódi tésztakészítésben vehettek részt. Másrészt készültek élethű miniatűrök, amelyek segítségével eljátszhatták az édesanyjuktól ellesett konyhai folyamatokat. Ez utóbbi csoportba tartoznak a képünkön látható - az Óbudai Múzeum Játéktörténeti gyűjteményéből származó - takaréktűzhelyek, katlan, miniatűr zománcozott sütő-főző edények, konyha kiegészítők.

A tűzhelyek méretarányosak, részleteikben is finoman kidolgozottak. A nyitható ajtókat fémlemezek szegélyezik, helyenként sárgaréz-borítással, vagy a levegő beáramlását szabályozó reteszekkel látták el őket a hajdan élt mesteremberek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése