2011. május 13., péntek

A főzés tudománya I. - Őskor

Szeretnénk egy új rovattal kedveskedni olvasóinknak, látogatóinknak. A múzeumi tárgyak és óbudai receptek mellett a főzés tudományának különböző korszakait fogjuk ismertetni. 
Első fejezete az őskori főzésről szól, a későbbiekben az ókori, középkori és modern időszak is sorra kerül.

A kőkorszaki ember magvakkal, bogyókkal, gombákkal, gyökerekkel táplálkozott, de ez a növényi eredetű táplálkozás meglehetősen energiaszegény volt, hiszen tudjuk, mekkora fizikai igénybevételnek volt kitéve. A tűz felfedezése előtt, hogy erőnlétét, állóképességét növelje kezdetben madarakat, tojást, bogarakat, férgeket is evett, később szerszámai tökéletesedésével vadakat ejtett el, halászott. Az emberiség történelmének alakulásában meghatározó szerepet játszott a tűz felfedezése, de sok-sok évnek kellett ahhoz eltelnie, míg eleink rájöttek, hogy a tűzbe ejtett élelem íze megváltozik, puhább és ízletesebb is lehet. A sütés tehát megváltoztatta az őskori ember táplálkozását. A sütés után nem sokkal az ősember elkezdett főzni. Először csak földbe vájt üregekben, majd később faedényekben. A főzés úgy történt, hogy vízbe áztatott magvak, levelek, gyökerek, gumók közé felizzított  köveket dobtak addig, amíg a víz fel nem forrósodott, így az élelem még jobban megpuhult. Nagy előrelépés volt az első kezdetleges fűszerezés is, hamu, aromás növények képezték az első fűszerek magját, édesítőszerként vadméhek mézét, vagy a jávorfa nedvét használták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése