2011. szeptember 22., csütörtök

Finom szilvás gombóc - Magyar étel


Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 tojás, 1 evőkanál zsír, liszt (kb. fél kg), 40 dkg magozott szilva, 15 dkg durvára vágott dió, 1 zacskó vaníliás cukor, zsemlemorzsa, 30 dkg porcukor.

A burgonyát héjastól puhára főzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Összedolgozzuk a tojással, zsírral, sóval és annyi liszttel, amennyit a tészta felvesz. Lisztezett deszkán alaposan kidolgozzuk, hogy a végén rugalmas, homogén tésztát kapjunk. 
Egy kevés porcukrot és a diót egy tálban összekeverünk és a kimagozott szilvákba töltjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (kisujjnyi vastagságúra), 10x10 cm-es kockákra vágjuk, a közepükbe teszünk egy szilvát, gombócokat formálunk belőlük és sós, lobogó, forró vízben kifőzzük őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 2 percig hagyjuk főni a gombócokat. 
Közben kevés olajon a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk és a leszűrt gombócokat ebben átforgatjuk. Tálaláskor a megmaradt diós porcukorral megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése