2011. szeptember 8., csütörtök

"Nékem olyan ember kell..." - Hímzett falvédő az Óbudai Múzeum gyűjteményébőlA falvédők használatának szokása és eredete a német kultúrkörből érkezett Magyarországra a 19. század végén. A kezdetben csak úri családok szobáiban megtalálható falvédők használata a 20. század elejére általánossá vált a polgári, az iparos és a paraszt családok konyháiban egyaránt. Gyors elterjedésének egyik legfőbb oka, hogy a konyhákban a szabadkéményes fűtési módot egyre inkább felváltották a zárt füstelvezetéses kémények. Így a falak már nem kormozódtak össze, s a tiszta falfelületeket díszíteni lehetett.

A falvédők tömeges elterjedésének eredményeként a kezdetben bonyolult mintakincset és hímzéstechnikát felváltották az előre nyomott minták, amelyek többnyire idillikus polgári vagy paraszti életképeket ábrázoltak. Élelmes kereskedők ilyen falvédőket árultak a boltokban és a vásárokon. Ezeket azután mindenki saját ízlése, fantáziája és kézügyessége szerint hímezte ki otthon. Így még az egyforma alapmintájú falvédők is különböznek egymástól!
A falvédők nagy részén olvasható hímzett felirat vagy vers is. Ezek általában közmondások, nép- és műdalrészletek. 

Mivel a falvédőket többnyire a konyhában használták – s ez régebben kizárólag a nők felségterülete volt! – a szövegek elsősorban a női érzelemvilágot fejezik ki; a szerelem, a család, a háztartás, az egyház sőt még a politika témakörében is.
A bemutatott falvédő is jó példa az azonos minták eltérően megvalósított kidolgozására, hímzésére. A polgári idillt övező felirat („Nékem olyan ember kell, ki korcsmába nem jár el, Egye itthon vacsoráját, becsülje meg a családját.”) az egyik legkedveltebb szöveg a korabeli falvédőkön.

4 megjegyzés:

 1. Nekem is van pár falvédőm , nagyon szeretem őket, a gyermekkoromra emlékeztet.
  Itt van róluk pár kép:
  http://kiskonyha.blogspot.com/search/label/falv%C3%A9d%C5%91

  VálaszTörlés
 2. A legaranyosabb, amit élőben, konyhában láttam, Leonardo Utolsó Vacsora-freskójának az utánhímzése volt...

  VálaszTörlés
 3. Köszönjük a személyes élményeket és a képeket!
  Üdvözlettel,
  Az Óbudai Múzeum csapata

  VálaszTörlés
 4. Kedves Szerkesztőség!

  Lenne lehetőségem egy iskolai feladatomhoz készülő kiadványomban forrásmegjelöléssel a cikket és a hozzá tartozó képet nyomtatásba hozni?

  Előre is köszönöm a választ!

  VálaszTörlés