2012. március 29., csütörtök

Óbudai I. sz. RendelőintézetAz 1950-es évek végére Óbuda lakosság létszáma jelentősen megnőtt (77 500 fő). Ez a komoly változás új kihívások elé állította a kerület vezetését. Szükségesé vált a lakosság teljes körű ellátásának kibővítése. A legfontosabb feladat a kerület orvosi ellátásának fejlesztése, modernizálása volt. Terv született egy új rendelőintézet megépítéséről, amely magas színvonalon fogja ellátni Óbuda és vonzáskörzete járóbeteg-ellátását. Az intézmény létrehozásának költségeit a főváros, a társadalombiztosító és a kerület biztosította (3,5 millió forint). Eredetileg négyszintesre tervezték a modern épületet, de építőanyag híján háromszintesre épült, a Vörösvári úton. Maga az épület 1958-ra elkészült, szakellátó működését azonban csak 1959-ben kezdte meg.
Ebben az időben ez a többemeletes épület szinte kimagaslott az óbudai vályogházak tengeréből. A szomszédban még állt a téglagyári munkások negyede, a híres „cegaj”, amelynek utolsó viskóit 1961-ben bontották el. A rendelőintézet épülete nagyon modernek számított. Tágas terek, nagy ablakok, korszerűen berendezett várók és vizsgálók várták a betegeket. Az intézmény váróhelyiségeinek oszlopait és falait borító színes, mázas kerámiacserepeit a Zsolnay Porcelángyárban készítették. A kovácsoltvas díszítőelemeket Bieber Károly mester készítette. 1960-ban elkészült Simó Ágoston kerámiaművész „murália” alkotása a váróban. A rendelőintézet előtt állították fel 1959-ben Mészáros Mihály „Fekvő nő”- című szobrát.
Az egészségügyi intézmény első igazgatója Dr. Sass Ferenc volt. Ő volt az, aki megszervezte a főváros első, modern szakrendelőjének a működését, irányítását. Nemcsak a kerület betegeit látták magas színvonalon, hanem a környező településekről ideirányítottakat is (a szakellátás 19,6%-a vidéki volt). A rendelőintézetben 14 körzeti orvos, 3 sebész, 2 nőgyógyász, 2 belgyógyász, 3,5 reuma szakorvos, 2 orthopéd orvos, 3 szemészorvos, 2 fül- orr- gége szakorvos és 1 urológus praktizált. Ambuláns műtéteket is végeztek itt.
Az 1970-es évek felére újításokra volt szükség az intézményen belül. A kerület lakossága a panelprogramnak köszönhetően rohamosan nőtt (1975-ben már elérte a 126 000 főt). 1976-ban a rendelőintézet a Szent Margit Kórházhoz került, mint szakrendelő. 1978-tól az SZTK-t Dr. Tatár Albert igazgató irányította. Fő feladata a betegellátás korszerűsítése, felgyorsítása és új, modern orvosi műszerek, gépek beszerzése volt. Dr. Tatár Albertnek, az Óbudai Járóbeteg Ellátás nyugalmazott főorvosának adományozta Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az Óbuda Lakosságának Egészségéért díjat.
A rendelőintézetet 2009-től a III. kerületi önkormányzat működteti, Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. néven. Közel teljes körű felújítás történt (akadálymentesítés, modern gépek, széksorok cseréje, kommunikációs táblák kihelyezése, stb.), amelynek köszönhetően a lakosság betegellátását jelentősen javították.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése