2012. április 17., kedd

Az óbudai Szentháromság-szobor - 2. rész Az alkotás lényegét (Szentháromság) tartó központi tömb metszete egy egyenlőszárú háromszög, amelynek párkánnyal elválasztott felső részén három szent szobra látható. 


Ha szemben állunk vele, akkor bal oldalon Xavéri Szent Ferencet megjelenítő mű áll. Ő nincs kapcsolatban a pestissel viszont jezsuita szerzetesként Indiában és Japánban sokakat megtérített. 
Xavéri Szent Ferenc szobra
Jobb oldalon Borromei Szent Károlyt ábrázoló alkotás látható. Károly Milánó püspöke volt és az ott dühöngő pestis idején (1576-1578) az emberek élelmezését szervezte, küzdött az éhínség ellen. A harmadik pedig Szent Flórián szobra. Flórián Ausztria területén élő katona volt, akit keresztény hite miatt megkínoztak, majd 304-ben vízbe fojtottak.
Borromei Szent Károly szobra
A három szobor között három dombormű is található. Szent Rozália 12. századi remeteként élt Szicíliában. 1624-ben a csontjait Palermóba vitték, aminek hatására az ott dúló pestis megszűnt. 
Szent Rozália domborműve

A következő domborművel kapcsolatban vitatkoznak a szekértők, hogy az itt látható férfialak a Jó Pásztort, vagyis Jézust ábrázolja vagy Szent Vendelt. Szent Flórián szobraDombormű Szent Vendel vagy Jó pásztor ábrázolással

A Flórián és Károly közötti reliefen pedig a bűnbánó Dávidot látjuk, aki Izrael második királyaként sok bűnt követett el uralkodásában és magánéletében is. Óbuda lakosai az ő bűnbánó megjelenítésével próbálták saját bűnbánásukat bemutatni.

Dombormű a Bűnbánó Dávid ábrázolássalNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése