2012. április 27., péntek

A Steiff játékgyár Németországban I. rész

Kép forrásaNémetország Baden-Würtenberg tartományában található, Giengen an der Brenz településen jött létre a máig fennálló Steiff játékgyár. A névadó Margarete Steiff 1847-ben született. Alig másfél éves, amikor megbetegszik gyermekbénulásban, amelyből nem sikerül a családnak kigyógyíttatnia. A kerekesszékben élő Margaret életkedve azonban töretlen, minden nehézség ellenére iskolába járt, szabónak tanult, besegített a két nővére által nyitott női szabóságba. Édesapja 1874-ben építi családi házukat, ahol már egy önálló kis varrodát is kialakítanak számára. Idővel több varrónőt foglalkoztat, a ruhák mellett háztartási textileket is készítenek. 1879 decemberében egy divatlapban látta meg annak a kis filc elefántnak a szabásmintáját, amit tűpárnának varrt meg. Nagy tetszést váltott ki vele környezetében. Sikerén felbuzdulva, egész sorozat filc állatkát tervezett és kivitelezett, amelyeket már gyermekjátékként árusítottak.
Kép forrása

Margarete által alapított játékkészítő üzem későbbi márkajelzésével, egy kerekeken guruló elefánt motívummal, emlékezett meg első sikeréről. Fém védjegyüket mindmáig állatfiguráik fülébe ütve láthatjuk.

Kép forrása

Kép forrásaA Steiff család tulajdonában működő üzem hivatalosan 1880-ban alakult meg. Az elkövetkező hat évben több mint ötezer elefántot adott el Margaret, valamint számtalan más textil állatkát (mint például majmokat, zsiráfokat, szamarakat, macskákat) tervezett, kivitelezett. 1890-ben a bátyja építette házba költözött, kis üzlete a földszinten, akadálymentesített lakása az első emeleten kapott helyet. Az épület máig áll a stílusosan róla elnevezett utcában, falán felirat Filz – Spielwaren – Fabrik (Nemez – Játékáru - gyár). 1892-ben jelent meg az első, illusztrált Steiff katalógus, Margaret hitvallását választva mottójául: A gyermekeknek csak a legjobb az elég jó.
(folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése