2012. május 11., péntek

Az óbudai Szentháromság - szobor - 3. rész


Az előzőekben tárgyalt szentek felett áll Szűz Mária szobra, majd a szoborcsoport legtetején a Szentháromságot jelenítette meg az alkotó, jobbra az Atyaisten ül, balra mellette a Fiú, vagyis Jézus, kettejük között pedig a Szentlélek attribútuma a galamb.
Az emlékmű legszélén látható még három másik szent szobra. Szemben balra Szent Sebestyén, aki a 3. században a római seregben szolgált, de keresztény hite miatt halálra ítélték, viszont a testébe lőtt nyilak nem ölték meg. 

Szent Sebestyén szobra


Sebestyéntől jobbra Szent Rókus szobra látható. Rókus a 14. században élt, és zarándoklatai alatt sok pestises beteget gyógyított meg. Végül ő is elkapta a betegséget és egy erdei barlangba visszahúzódva várta a halált. Azonban egy kutya rátalált, élelmet vitt neki, majd a gazdáját is odavezette, aki szerencsésen meggyógyította Rókust. 

Szent Rókus szobra
A harmadik szobor Valois Szent Félixet ábrázolja, aki a 12. században létrejött trinitárius rend egyik megalapítója volt.
Valois Szent Félix szobra

A felsorolt szenteket (Félix kivételével) gyakran jelenítették meg a barokk műalkotásokon, ráadásul nagy részük szervesen kötődik a pestishez is.


Annak ellenére, hogy a szobor 1945-ben nagy károkat szenvedett (Sebestyén szobra megsemmisült, Mária és Ferenc szobrainak környéke károsult), de túlélte a két világháborút, sőt egyes szakirodalmak alapján túlélte az Árpád híd megnyitását is. Végül az 1950-es években bontották le, és csak 2000-ben állították helyre, bár nem teljesen az eredeti helyére, hanem attól kicsit északabbra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése