2012. május 9., szerda

Az Országos Kéktúra óbudai szakaszain
A gyakorta és kevésbé gyakran kirándulók számára sem szolgál újdonságként, ha a turistajelzésekről beszélünk. Minden ember legalább egyszer már biztosan gyalogolt kék turistajelzéssel ellátott ösvényeken. Az is biztos, hogy az Országos Kéktúra vonalról is mindenki hallott, ha máshol nem, de a televízióból Rockenbauer Pál legendássá vált „Másfél millió lépés Magyarországon” c. országjáró ismeretterjesztő sorozatából. Azt már viszont kevesebben tudják, hogy az Országos Kéktúra jelzéseit 10 éven keresztül festették fel (1928-1938) dr. Cholnoky Jenő, a Magyar Turista Egyesület akkori elnöke kezdeményezésére Szent István király halálának 900. évfordulójára, s kezdetben Szent István túravándorlás volt a neve. A Kéktúra egyes túraszakaszai érintik kerületünket is.


1.      Hűvösvölgy, Gyermekvasút v.á. – Bécsi út, egykori Rozália Téglagyár (14,2 km)
útvonala: Hűvösvölgyi út, Ördög árok mentén→Nyéki-hegy→Hármashatár-hegy alja, vitorlázó repülőtér→Mátyás király egykori vadasparkja (emlékmű)→Határ-nyereg→Glück Frigyes út→Oroszlán-szikla→Látó-hegy, Árpád kilátó→Szépvölgy, Fenyőgyöngye Vendéglő→Hármashatár-hegy→Tábor-hegy, adótorony (443 m)→Vihar-hegyi nyereg→Vihar-hegy→Virágos-nyereg→Csúcs-hegy→Bécsi út
2.      Bécsi út, egykori Rozália Téglagyár – Csobánka, Szent-kút
Bécsi út, téglagyári bekötő út→Arany-hegyi patak→Köves-bérc→Pilisborosjenő→Vendel-hegy→Teve-szikla→Nagy-kevély oldala→Kevély-nyergi tisztás→Szent-kútFolyt. köv.!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése