2012. július 30., hétfő

Vízilabda Óbudán
Talán kevesen tudják, de Óbuda híres vízilabda múlttal bír. Hazánkban 1904 óta rendeznek vízilabda bajnokságot, több osztályban. Kerületünkben az Óbudai Torna Egylet volt az első klub, ahol pólós szakosztály működött, és már 1905-ben az országos bajnokság (OB I.) II. helyezettje lett. Óbudán a vízilabdaélet az 1887-ben alapított III. kerületi Torna és Vívó Egylet (TVE) berkein belül vált igazán sikeressé. Kiváló edzők, mesterek és játékosok dolgoztak itt, amelynek meg is lett az eredménye. A magyar OB I. bajnoki címek megoszlása szerint, a TVE a 6. helyen szerepel, 3 bajnoki címmel (1923, 1924, 1928). 1919 és 1937 között a három első helyezés mellett minden évben dobogóra állhattak a kerület vízilabdázó fiai.

Az igazi áttörést egy kiváló sportoló, edző, sportvezetőnek köszönhette a TVE, Komjádi Bélának. Ő az a személy, aki nemcsak a III. kerületi vízilabdasportot, hanem az ország vízipólós történetét megalapította, felvirágoztatta. Komjádi 1914-től vízilabdázott az MTK együttesében, majd 1917 lett a III. ker. TVE edzője. Korát messze megelőző sportvezető volt, a vízipóló zsenije, aki, amikor a magyar válogatott szövetségi kapitány lett 1932-ben Los Angelesben olimpiai aranyérmet nyert a csapattal. Ennek a csapatnak három óbudai játékosa volt, Barta István, Bródy György, Sárkány Miklós.

A III. ker. TVE vízilabda csapatának az 1920-as évek második fele jelentette az igazi „aranykorszakot”. Sorra nyerték a különböző kisebb-nagyobb versenyeket, nemcsak idehaza, hanem külföldön is. 1925-ben egy nyugat-európai turnén 18 meccset játszottak. Az eredmény: 17 győzelem és 1 vereség. Az 1930-40-es években a pólós csapat végig az OB I élvonalához tartozott, a legnagyobb bajnoki riválisa az FTC volt.

A II. világháború után megváltoztak a dolgok az egyesületen belül. A játékoskeret meggyengült, a játékosok és az edzők hozzáállása lanyhult. 1948-ban azonban egy ezer szállal Óbudához és a klubhoz tartozó ember került a pólós csapat élére, Peterdi Pál. A kiváló sportember, aki korábban is vízilabdázott, nemcsak a pólós szakosztályt vezette, hanem, később az úszókat is ő irányította. Sajnos sok idő nem jutott neki a kerület vízilabdasportjának felvirágoztatásában, mert 1950-ben, állami utasításra átszervezték a sportklubokat, és így a III. ker. TVE vízilabda egyesülete a Budapesti Honvédhoz került. Ezzel gyakorlatilag megszűnt az önálló vízilabdaélet Óbudán. Kis egyesület volt, hatalmas sikerekkel, bajnokokkal, edzőkkel, egyéniségekkel.
Sajnos hiába voltak az évtizedek folyamán próbálkozások a III. kerületi vízilabdasport felélesztésére, nem jártak sikerrel. Napjainkban a szintén nagyhírű OSC-vel kezd kialakulni együttműködés, amelynek remélhetőleg újra fellendül a II. kerületi vízilabdasport.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése