2012. augusztus 21., kedd

„A láb mindig kéznél van!”
Peterdi Pál (1925-2000), a kiváló újságíró, humorista, író, valamint úszó- és vízilabdaedző, remek sportember, ezer szállal kötődik Óbudához, amelynek díszpolgári címét 2001-ben posztumusz megkapta. A „remek SPORTEMBERT” szót nem véletlenül emeljük ki nagy betűkkel. A kifejezést ketté is választhatjuk, ember volt, aki minden lehetőségével, tudásával segíteni próbált másokon, a sport pedig az élete volt. Élete célja volt, hogy a sportot, akár egyéni, akár tömeg szinten megszeretesse az emberekkel. Az élet más területén is magasztos dolgokat alkotott. Peterdi Pálra sokszorosan igaz volta mondás: „A humorban nem ismerek tréfát” (Karinthy Frigyes).

Peterdi Pál Óbudán élte le életét, itt járt iskolába, az Árpád Gimnáziumban érettségizett és itt kezdte meg sportpályafutását. Már kicsi gyermekkorától kijárt édesapjával a III. ker. TVE futball meccseire, majd a vizes sportok felé kezdett komolyabban érdeklődni. A II. világháború előtt Óbudán nagyon komoly vízilabdaélet zajlott, s ennek köszönhetően sok kerületi gyermek tanult vízipólózni. Peterdi Pál is közéjük tartozott és számos sikert ért el a korosztályos csapatával. Ezért nem csoda, hogy iskolái elvégzése után, egészen fiatalon, 1948-ban a III. ker. TVE vízilabdacsapatának az edzője lett. Kiváló pedagógiai és szakmai érzékkel irányította a csapatot, legfőbb szándéka már akkor is a fiatalok nevelésére irányult. Később, miután Óbudán megszűnt a vízilabda klub, az úszás felé fordult figyelme, és évtizedeken át irányította a kerületi úszás szakosztályt, mint vezetőedző. Kiváló, eredményes fiatal úszók tanultak nála, és kerültek ki szárnyai alól. Nemcsak az úszás „mesterségét” sajátították el, hanem életre is nevelte őket a mester, edző, pedagógus és mindezek felett atyai jó barát.

A kiváló sportember nem hagyott fel az újságírással sem. Rendszeresen publikált a Népsportban, a Képes Sportban, a Labdarúgásban, amelyeknek állandó munkatársa volt. Ezeken kívül a Ludas Matyi és Rádiókabaré is alkotószerzőjének mondhatta magát. A TV-ben a Szeszélyes évszakok című műsorban vált népszerűvé, „Tücsök és Bogár”- című rovatával.
Peterdi Pál az óbudai sport elkötelezett híve volt, amit nemcsak a helyi sport, hanem a nemzeti sport terén is sokat tett ezért a gyönyörű játékért, amelyet úgy hívnak, hogy sport. Peterdi Pál idősebb korábban az újságírás mellett az óbudai tenisz sportra fordította az energiáit. Ő maga is rendszeresen játszott a hévízi úti teniszpályán, de a szakosztály irányítását is vállalta.

Egy rendkívül sokoldalú, eredményes, nagylelkű óbudai EMBERT ismerhettünk meg Peterdi Pálban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése