2012. augusztus 16., csütörtök

Kolosy tér anno  
Ha ezen sorok olvasója olyan szerencsés, mint a bejegyzés írója, akkor a ’70-es évek szülöttjeként láthatta a régi Kolosy teret. Az egykori Kolosy térről megemlékezni most azért is aktuális, mert húszegynéhány évvel ezelőtti megújulása után hamarosan tovább újul és némi profilt is váltva az Óbudai Promenád egyik végpontja lesz.
Blogbejegyzésem célja most nem a Promenád propagálása, hanem némi merengés és nosztalgiázás.
Csilla Presszó
A sarki szemüvegbolt helyén üzemelt, hogy mikor nyitott nem tudom, de már 1978-ban lepukkant volt és vágni lehetett a füstöt. A reggel munkába induló melósok kávéval és felessel itt indították a napot. Minden délután 5-től élőzene dobta fel a hangulatot, Lehoczky Zsuzsa operettcsillag és férje-ura Tichy Lajos focista törzshelyén. Fogyott rendesen a kávé, a sör, a Hubertus, a húsos melegszendvics, a bejáratnál pocsék fagylalt 1-2 Ft/gombóc áron. A Szépvölgyi út felől, szemben a taxiállomással nyaranta teraszt is nyitottak.
Vadásztanya
Ott állt, annak a háznak a helyén, amelyben jelenleg a posta is üzemel. Két öreg néni fehér kötényben és magasszárú, fűzős kismama cipőben hihetetlen körülmények között istenieket főzött. Az ember jobban járt, ha nem nézett be a konyhára.
Egy urbánus legenda szerint….
….a Csemete utca felől egy farmotoros Ikarus autóbuszban egy hajléktalan bácsi lakott a kutyájával. A kutya szájában állandóan lógott valamilyen kartondoboz, segített az öregnek papírt gyűjteni. A bácsi halálakor derült ki, hogy állítólag 6 millió forintja volt a bankban.
Csirkekeltető
A mostani Monte Cassino helyén egykoron naposcsibéket árultak!
Buszmegálló
A 29-es, 165-ös és 65-ös busz végállomásánál, ott ahol most az ún. kék ház áll a Caruel Patikával, ott ahol 1992-ig még álltak a régi szoba-konyhás óbudai lakások, komplett üzletsor volt lángossütővel, hurka-kolbászossal, újságos bódéval és trafikkal.
Piac
Hullámpala tetejű viskók-bódék halma, ahol a hentesüzletben blokk ellenében külön kasszánál kellett fizetni, ahol még volt gombabevizsgáló (a posta és a háztartási és vegyi áru bolt mellett), az újkrumplikat meghámozva vízben egy műanyag lavórból árulták, és a piac mélyén már az 1980-as évek elejétől egy ember egy pici sufniból nyugati édességeket árult. A 6-os busz is megállt ott, a vicces sofőrrel, akik végig idegenvezette az utat a Bogdáni úttól a Marx térig. 

1 megjegyzés:

  1. "Egy urbánus legenda szerint"...néhány megjegyzés: a bácsit Feri bácsinak hívták.Nem volt hajléktalan,a Csemete utca 6-ban lakott.Szikár,rendkívül szívós ember volt,olyan aki a" jég hátán is megél".Festett(festményeket),hegedült,sakkfigurákat készített.Mai szóval élve a fő tevékenysége a "lomizás"volt.Gyűjtött mindent amit meg tudott mozdítani,de még olyat is amit nem( Ikarusz busz).A kutyájáról szóló történet valóban igaz.A kutya neve Bimbula volt.Engem mindig megugatott! Csirkekeltetéssel is foglalkozott a pincében,amit később egy bérlőnek adott át.Száz éves koráig akart élni,( amire minden esélye megvolt) de a sors közbeszólt.Épp gyűjtőkörúton volt,amikor a Lajos utcában egy autó elütötte.Kórházban halt meg.Ezek a tények röviden.

    VálaszTörlés