2012. szeptember 17., hétfő

Az eltűnt utcák nyomában……..


A II. világháború után a lakóházak nagy része elpusztult vagy megrongálódott, s a lakosság száma is jócskán megnövekedett. Az 1950-es évekre egyre sürgetőbbé vált az óbudai népesség lakásigényeinek kielégítése. Több elgondolás, program született, végül a megoldás a szovjet típusú házgyári lakótelepek építésében csúcsosodott ki. Ennek alapján lebontották a régi, lakhatatlan és egészségtelen vályogházakat, hogy helyükre az akkoriban alkalmasnak ítélt panel lakótelepeket felépíthessék. Egyrészt ez jó dolog volt, hiszen emberek tízezrei költözhettek komfortos körülmények közé. Az már más kérdés, hogy a régi jellegzetes Óbuda képe végleg megváltozott. Hiába keressük már a hangulatos kisvárosi miliőt a kanyargós kis utcákkal, azokat a kerület legfeljebb nyomokban tartalmazza. Persze tudjuk jól, hogy a penészes és vizes, a földszintesnél alacsonyabb viskók lebontása több mint szükséges volt, azért meg kell jegyezni, hogy akkoriban a területrendezés során (1967, 1971, 1974-76) néha-néha a gyereket is kiöntötték a fürdővízzel együtt. A szürke és unalmas tíz, néhol tizenöt emeletesek egyhangúsága utcákat tűntetett el, amelyek listáját alább közlöm a teljesség igénye nélkül.


Akác köz, Bilke utca, Calvin utca, Cserepes utca, Csülök utca, Emese utca, Fehérítőgyár utca, Föld utca 1-47.-ig, Gyűrű utca, Kert utca, Kulcsár utca, László utca, Leányvár utca, Majláth utca, Malom tér, Miklós utca, Nád utca, Naszád utca, Orsolya utca, Pacsirta utca, Podolin köz, Polgár tér, Solymári utca, Szentendrei utca, Szentlélek utca, Szőlőkert utca (a név újra felhasználva a Kaszásdűlő ltp-en),Tengerész utca,  Városbíró tér, Velence köz, Vidor utca, Zagyva utca, Zichy utca.

A régi fényképeket nézegetve úgy érezhetjük magunkat, mint Proust híres regényciklusának, Az eltűnt idő nyomában narrátora. Az elbeszélő teájába Madeleine sütit mártogatva idézi fel gyermekéveinek ízeit és hangulatát. Saját teasüteményünket majszolgatva elénk tárul a letűnt Óbuda atmoszférája.

4 megjegyzés:

 1. Nem lehetne a képek alá írni az utca nevet?

  VálaszTörlés
 2. Talán rejtvénynek szánták. Egyébként a Gyűrű utca neve Békásmegyeren lett felhasználva újra, a Miklós utca nem szűnt meg, ma is létezik.

  VálaszTörlés
 3. Harmadik kép alulról, a vörösvári úti panel előtt valószínűleg a Szőlőkert utca ami a Pacsirta utcával "v" alakban torkollott a Kiscelli utcába.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon hangulatos, de miért szerepel négy kép is duplán? A nagyobb változat elég lenne belőlük. Tényleg jó lenne az utcaneveket aláírni!

  VálaszTörlés