2012. október 9., kedd

AZ ÓBUDAI KIRÁLYI, KIRÁLYNÉI VÁR
A rekonstrukciót Buzás Gergely régész készítette


Sajnos, Óbuda impozáns középkori épületeinek sorában ez is olyan, amely szinte teljesen megsemmisült. Az 1908 és 1984 között lezajlott régészeti kutatások után a feltárt alapfal-maradványok visszatemetésre,  a leletek pedig a Budapesti Történeti Múzeumba kerültek. A vár – Buzás Gergely régész által elkészített -  rekonstrukciója múzeumunk állandó kiállításán tekinthető meg. A palotaszárny nyugati falára épült rá  a Kálvin köz 2-4. szám alatti  református templom nyugati zárófala. A parókia pincéjében látható az alapfalaknak egy kis részlete.                      

A Fő téren, az egykori prépostsági templom közelében állhatott az első királyi kúria. Az 1189. évi keresztes hadjárat idején III. Béla király itt látta vendégül a kereszteseket vezető Barbarossa Frigyes német-római császárt.                                                                                                           Az 1230-as években kezdték el építeni – Óbuda délnyugati sarka közelében – az új királyi várat; feltehetően II. András, majd fia, IV. Béla - akinek már ez a vár volt a királyi rezidenciája. Feltehetőleg a 13. század végéig (a tatárjárásig) Óbuda maradt a királyi székhely, melyet Budának neveztek. A ma is használt helynév latin változata – „Vetus Buda” – egy 1261-es oklevélben tűnik fel először, mintegy elkülönülve a későbbi, budai várhegyen felépített királyi vártól.                                                        

A 13. század első harmadában felépült vár egy szabályos, kb. 60x60 méteres, négyzetes alaprajzú, síkföldi várkastély lehetett, melynek bejárata a város és a Dunától az „Esztergomi nagyút”-ig (a mai Bécsi út) tartó főútvonal irányából nyílt. Külső és belső várfallal övezett, 15-16 méter széles árok határolta. Így a vár teljes alapterülete kb. 100x100 méterre terjedhetett ki. Az árkon híd vezetett keresztül, mellyel szemben egy előcsarnokszerűen kiképzett torony állt. Ennek földszintjéről díszkapun át  lehetett eljutni a keletre emelkedő várkápolnához. A belső, zárt udvart U-alakban vették körül a lakóépületek. Az udvarra kétoszlopos, díszes kapu vezetett. A keleti és a nyugati oldalon támpillérek tagolták a falsíkokat.            

Bár a 14. század első felében I. Károly (Róbert) ugyan Visegrádon rendezte be királyi székhelyét, de az óbudai vár továbbra is megmaradt királyi szálláshelynek. Károly Róbert fia, Nagy Lajos király 1343-ban özvegy édesanyjának, Erzsébetnek adományozta a királyi várat, amely ettől kezdve – jövedelmeivel együtt – a mindenkori magyar királynék tulajdona („civitas reginalis”) maradt a középkor végéig. Későbbi okleveles adatok szerint Cillei Borbála, Zsigmond felesége téglavetőket kért Bécsből, a vár építkezéseihez. Szívesen tartózkodott itt Szilágyi Erzsébet, Beatrix királyné és II. Lajos felesége, Mária királyné is. 


                                                                                            

6 megjegyzés:

 1. Az Ó-Budai prépostságot és királynői várost megtaláltuk a fennsíkon Sicambriában!A ma ismert Ó-Budai részt Erzsébet királyné építette, mégpedig azért mert a királynői vár a prépostság területén épült! Ezt magyarázza meg Buzás Gergely http://budavetus.blogspot.co.at/

  VálaszTörlés
 2. http://feheregyhaza.blogspot.de/

  VálaszTörlés
 3. http://obudaregesz.blogspot.co.at/2018/01/ha-az-igazsag-velunk-ki-lehet-ellenunk.html

  VálaszTörlés
 4. Abban a korban ez nem egy birodalmiközpontnak is használt királyi vár.Ez egy tamplom mérete a 60x80-as falazattal.A Zsigmond korban is jeletős kereskedelmi hely nem azonos rang a kor svájci Zürichjéhez,ahol a Frauenkirchenben volt az esküvőm. Az korban és méreben hasonló ,de az nem vár,mint Habsburg,Kyburg,Lenzburg,Rapperswill az időszakból a periféria környéken.n a korban egy vár nem ekkora volt.Ez egy templom.

  VálaszTörlés
 5. http://torteneszdogmak.blogspot.com/2019/05/a-hamis-obudai-kiralynei-var.html

  VálaszTörlés